Az IMF figyelmezteti Finnországot

2005.10.28. 11:31
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) sürgeti Finnországot, közszolgáltatásai hatékonyságának növelésével és nyugdíjreformmal készüljön fel az átlagéletkor kitolódásával jelentkező új helyzetre.

Finnországban gyorsabban nő az átlagéletkor, mint az EU más régióiban, mutatott rá Finnországgal foglalkozó jelentésében az IMF, amely ugyanakkor kiemeli, hogy az északi országban több szempontból egyedi a fejlődés, például az idei gazdasági növekedés nagyobb volt az euróövezet átlagánál. Az IMF becslése szerint a finn gazdasági növekedés jövőre meghaladja a 3 százalékot.

Az IMF szakemberei úgy látják: az, hogy a második világháború utáni "babyboom generáció" eléri a nyugdíjkorhatárt, óriási kihívást jelent, főként a közszolgáltatások terén, amelyek hatékonyságát emiatt növelni kell. Erre az IMF egész sor javaslatot tett, beleértve a szektor cégeinek privatizációját is.

Az IMF ugyanakkor a bérpolitikában tapasztalható szolidaritási megközelítés módosítását ajánlja. A jelentés szerint a jelenlegi bérrendszer nincs jó hatással a termelékenységre. Az egy évvel ezelőtt megszületett átfogó bérmegállapodás biztosította a jövedelmek mérsékelt növekedését, ugyanakkor segítette Finnországot versenyképességének megőrzésében.

A jövőben azonban fokozott rugalmasságra lesz szükség a bérpolitikában - véli a valutaalap a Helsingin Sanomat napilap tájékoztatása szerint. Az éves értékelés az IMF szakembereinek a finn hatóságokkal, munkaerőpiaci szereplőkkel, pénzügyi intézményekkel és kutatóintézetekkel folytatott tárgyalásain alapul.