Oroszország felfüggesztette a lengyel húsimportot

MTI
2005.11.09. 23:21
Oroszország csütörtöktől ideiglenesen felfüggeszti a húsimportot Lengyelországból, amit azzal indokolt, hogy Lengyelország sorozatosan megszegi az orosz állategészségügyi előírásokat.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint az importtilalom a marhahús és marhahústermékekre, a sertéshúsra és sertéstermékekre, a baromfira, a nyershúsra, és minden más típusú húsra vonatkozik.

Az orosz főállatorvos szerint Lengyelországot korábban már felszólították arra, hogy tartsa be az orosz szabályokat, de ezt nem tette meg és ezért csütörtöktől átmenetileg megtiltották a lengyel húsimportot.

A lengyel mezőgazdasági minisztérium "mély döbbenetének" adott hangot a lépéssel kapcsolatban és emlékeztetett: számos lépést tett annak érdekében, hogy hamis egészségügyi bizonylattal ne kerülhessen többé Oroszországba lengyel hús. A minisztérium azt közölte, hogy mindent megtesz a kérdés tisztázása érdekében.

Az elmúlt hónapokban feszültség támadt a két ország kapcsolatában a gázár miatt. A Gazprom orosz gázipari monopolcég felszólította Lengyelországot, hogy a hosszú távú megállapodásuk értelmében emelje a gáz árát, erre azonban Lengyelország nem hajlandó.