Slovnaft-kutak kerülnek zálog alá?

Napi Online
2005.11.15. 13:53
A két és fél éve a Mol többségi tulajdonában levő Slovnaft ellen még a kilencvenes évek elején indított pert a Mende Rossi nevű tatársztáni társaság, amely állítása szerint megállapodott a szlovák olajvállalattal orosz olaj szlovákiai feldolgozásáról. A Slovnaft szóvivője szerint a társaság nem írt alá erről szóló szerződést a Mende Rossival, amely Szlovákiában már el is vesztette az ez ügyben indított pert.

A tatársztáni cég kamatokkal és perköltséggel együtt több mint 800 millió szlovák koronára rúgó követelését képviselő, a Virgin-szigeteken bejegyzett Ashford Technologies ezt követően átvitte a pert Csehországba, ahol a Slovnaft leányvállalatával van jelen. Egy prágai kerületi bíróság a perben helyt adott annak, hogy a szlovákiai cég csehországi üzemanyagtöltő-állomásait vegyék zálog alá, a Slovnaft azonban ezt megfellebbezte.

Szlovák jogászi vélemény szerint nem valószínű, hogy az Ashford megnyerheti a pert Csehországban, ha egyszer egy szlovák bíróságon már elvesztette. Ha azonban mégis így történne - írja a Hospodárské Noviny - , akkor a Slovnaft akár el is veszíthet néhányat a 31 csehországi benzinkútja közül.