Az EU-csatlakozás után a fiatalok zöme elhagyná Romániát

euractiv.hu
2005.11.16. 12:07
A román fiatalok fásultak, nem érdekli őket sem a politika, sem a család, ellenben pontosan tudják, hogy Románia uniós csatlakozását követően azonnal külföldre akarnak menni - írja az EurActiv.ro.

A romániai fiatalok jelentős része elhagyná az országot annak uniós csatlakozását követően. Hivatalos értékelések szerint ez azzal magyarázható, hogy a fiatalok a leginkább nyitottak a változásra, ráadásul az ország uniós csatlakozását követően szabadon utazhatnak, sőt könnyebben vállalhatnak munkát is az Európai Unió tagországaiban. Daniela Andreescu, a Munkaügyi Minisztérium államtitkára, a minisztérium keretén belül működő külföldi munkavállalási iroda vezetője szerint a legkedveltebb célország várhatóan Németország és Olaszország lesz.

Egy ifjúsági kormányszerv felmérése szerint a romániai fiatalok 75 százaléka elégedetlen a jövedelmével. A fiatalok prioritásai között jövedelmi viszonyaik javítása mellett az utazás szerepel a legelőkelőbb helyen, míg a politika és a családalapítás gondolata foglalkoztatja őket a legkevésbé.