Reptérkonferencia Budapesten

2005.12.05. 15:25
A magyar fővárosban tartja idei legnagyobb szakmai konferenciáját a világ reptereinek nemzetközi szövetsége, az Airports Council International (ACI). A december 5-e és 7-e között tartandó konferencián a világ legjelentősebb repülőtereinek felső vezetői vesznek részt. A megbeszélés témái a biztonságos üzemelés a dinamikusan növekedő légiközlekedésben -- tájékoztatta az Indexet a Budapest Airport Rt. A globális utasforgalom 2020-ra várhatóan megduplázódik, és ez a növekedés komoly kihívások elé állítja a repülőtér üzemeltetőket. A konferencia igyekszik majd iránymutatást nyújtani a legmagasabb biztonsági követelmények eléréséhez, a dinamikusan fejlődő üzletágban.

A konferencia témája aktuális a budapesti reptér szempontjából is, hiszen a Budapest Airport utasforgalma az európai átlagot jóval meghaladóan, 27 százalékkal bővül. Hasonló növekedés várható a jövőben is: a Légitársaságok Nemzetközi Szövetségének (IATA) nemrégiben publikált elemzése szerint a magyar légiközlekedési piac a világ harmadik legígéretesebb piaca.

Rövid időn belül ez a második nagyszabású szakmai tanácskozás, melynek a Budapest Airport ad otthont. Novemberben az amerikai repülőterek vezetői (American Association of Airport Executives) találkoztak a magyar fővárosban. "Nagy szakmai siker ez Magyarországnak, hiszen a legnagyobb repülőtér üzemeltetők érkeznek hazánkba." - mondta a Budapest Airprot Rt vezérigazgatója. Az ACI (Airports Council International - Repülőterek Nemzetközi Szövetsége), az egyetlen világszintű szövetsége a repülőtér üzemeltető társaságoknak. A genfi székhelyű non-profit szervezet, melynek a magyar reptér-üzemeltető is tagja, több mint 1.530 repülőteret képvisel a világ 175 országában. A szövetségbe tartozó repülőterek a tavalyi esztendőben több mint 3.9 milliárd fős utasforgalmat bonyolítottak, 78.7 millió tonna rakományt kezeltek és 69,4 millió le-és felszállást regisztráltak világszerte.