MSZP-s törvényjavaslat: megszűnhet az ÁPV

MTI
2005.12.09. 09:25

Podolák György, MSZP-s képviselő által ma benyújtott törvényjavaslat "az állami vagyonhasznosítás jogszabályi kereteinek kialakításáról és a vagyonkezelés új intézményi rendszerének kiépítéséről" címet viseli.

A törvényjavaslat első paragrafusa szerint a magyar állam tulajdonában álló vagyon (állami vagyon) körének és típusainak, a tulajdonosi joggyakorlás módjának és szervezetének, a vagyon kezelésének, az állam képviseletének, valamint az egységes állami vagyonkezelés intézményrendszerének áttekintését és átfogó korszerűsítését a kormányzati szervezetrendszer átalakításának és modernizációjának szerves részeként kell elvégezni.

A második paragrafus értelmében az Országgyűlés 2006. december 31-ig megalkotja az állami vagyonnal való gazdálkodásra, a teljes állami vagyonra vonatkozó vagyonkataszter (nyilvántartási, információs és tájékoztatási rendszer) elkészítésére, valamint az állami vagyonkezelés új szervezeti-intézményi rendszerére vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó törvényt.

Ezen új intézményi rendszer működésének megkezdésével egyidőben az ÁPV Rt. és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság megszűnik - erről a törvényjavaslat 3. paragrafusa rendelkezik.