Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A kormány új bérlakásépítési hitelprogramról döntött

MTI
2005.12.14. 19:53

A kormány új bérlakásépítési hitelprogram elindításáról döntött szerdán; az állami pénzintézetnél az e célra rendelkezésre álló 60 milliárd forint értékű kedvezményes kamatozású hitelek 10-12 ezer bérlakás építését teszik lehetővé - jelentette be Kolber István regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány célja, hogy több bérlakás épüljön Magyarországon, ezért dolgozta ki a hitelprogamot. Ennek keretében az önkormányzatoknak lehetőségük lesz arra, hogy tartósan tulajdonukban maradó, valamint szociális célú bérlakásokat építsenek - mondta Batiz András kormányszóvivő.

Kolber István elmondta: a bérlakásprogrammal részben fiataloknak, részben a szociálisan rászorulóknak szeretnének segíteni, továbbá nyugdíjas házak, idős otthonok létrehozását kívánják támogatni.

Mint a miniszter kifejtette: az alacsony kamatozású, hosszú lejáratú kölcsönöket a Magyar Fejlesztési Banktól lehet felvenni. Kedvezményes, 5 százalék alatti és 25 éves futamidejű hitelekről van szó. A hiteleket felhasználásáról azt mondta: lehet lakásokat vásárolni, építeni, továbbá meglévő lakásokat felújítani. Lehetőség van arra is, hogy nem lakás célú épületek átalakításával hozzanak létre bérlakásokat.

A hitelek igénybe vételéhez 10 százalék saját erőre van szükség, ám a kormány úgy döntött, hogy a 2 ezer főnél kisebb települések esetén elegendő az 5 százalék.