Rekordszinten a cukortermelés

MTI
2005.12.15. 12:39

Rekordmennyiségű cukrot állít elő az idén a cukorfeldolgozási kampány során a Magyar Cukor Rt. - mondta Fischer Béla, a társaság vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató közölte: a társaság két gyárában, a kaposváriban és a petőháziban összesen mintegy 203 ezer tonna cukor készül december végéig. Ekkor fejeződik be a cukorfeldolgozási időszak Petőházán. Kaposváron valamivel előbb, egy héttel korábban állnak le a gépek.

Az előállított cukor mennyisége 40 százalékkal haladja majd meg a tavalyit.

Ebben az évben a társaság két gyárában várhatóan 1,45 millió tonna cukorrépát dolgoznak fel, eddig mintegy 1,3 millió tonna cukorrépából készült cukor.

Fischer Béla az MTI kérdésére elmondta: a cég árbevétele 20 milliárd forint körül alakul az idén is hasonlóan a tavalyihoz. A vezérigazgató szerint az árbevétel azért nem lesz több, mert magasak az előállítási költségek, illetve Magyarországon az uniós intervenciós ár, 632 euró alatt van, mintegy 10 százalékkal tonnánként a cukor ára.

A vezérigazgató úgy véli, hogy az unió cukorreformjáról szóló politikai döntés következményeit a termelőkre és a gyártókra gyakorolt hatását még nem lehet felmérni. Az azonban már tudható, hogy a termelők jövőre a cukorrépa tonnájáért mintegy 33 eurót kapnak, szemben az idei 47 euróval. A termelőknek az árkiesés mintegy kétharmadát az unió kompenzálja.

A gyártóknak ugyanakkor 20-40 százalékos illetéket kell befizetniük kvótaarányosan az unió kasszájába.

Ezért Fischer Béla szerint a Magyar Cukor Rt. arra törekszik, hogy a jövőre is érvényben lévő 632 eurós tonnánkénti intervenciós árhoz közelítse saját árait, mivel illetékbefizetési kötelezettségét ehhez igazítják.

A társaság két magyarországi gyárában csaknem 1 milliárd forintot költött az idén beruházásra, illetve a szükséges karbantartás finanszírozására