Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem lesz olajkitermelés Alaszkában

MTI
2005.12.21. 23:19
Az amerikai szenátus szerdán csekély többséggel elvetette azt a republikánus javaslatot, hogy Alaszkában kezdjék meg az ottani - az országban legnagyobbnak számító - érintetlen kőolajlelőhely föltárását.

Az alaszkai fúrások megkezdésének támogatói néggyel kevesebb szavazatot szereztek az elképzelés keresztülviteléhez szükséges 60 voksnál. Az Alaszka északi partjai mentén elnyúló lelőhely 10 milliárd hordónyi fekete aranyat rejthet.

A demokrata szenátorok és néhány mérsékelt republikánus arra hivatkozva ellenezte a kitermelés megkezdését, hogy meg kell őrizni a fagyos, de vadakban gazdag vidék természeti jellegét. A terület többek között jegesmedvék és vándorsólymok élőhelye. A feltárás mellett érvelők szerint viszont a kitermelés megindításával meg lehetne állítani az amerikai kőolajtermelés volumenének csökkenését.

A republikánusok a - 453 milliárd dollárra rúgó - jövő évi védelmi költségvetésbe ágyazták be javaslatukat, abban reménykedve, hogy az így könnyebben átmegy a szenátuson. Demokrata szenátorok ezért nem mulasztották el a tervezetet jegyző Ted Stevens alaszkai republikánus szenátor szemére vetni azt, hogy a védelmi költségvetési tervezet az alaszkai fúrások ügyének túsza lett.