A német médiahatóság ellenzi a ProSiebenSat1 felvásárlását

MTI
2006.01.11. 10:07

A német médiahatóság (KEK) ellenzi, hogy az Axel Sringer AG felvásárolja a ProSiebenSat1 televíziót, mivel az akvizíció révén túlságosan nagy befolyásra tenne szert a médiapiacon. A KEK döntéséről ezután a 15 német állami média képviselőiből álló hatóság alkot majd véleményt, és a döntést 3/4-es többséggel megmásíthatja.

A Magyarországon is médiatulajdonnal rendelkező Springer augusztusban állapodott meg a Haim Saban amerikai befektetői csoporttal a ProSibenSat1 televízió 4,15 milliárd euróért történő megszerzéséről. Az üzletet a német kartellhivatalnak is jóvá kellene hagynia, amelynek kérdéseire a Sringernek csütörtökön kell válaszokat adni. A szakértők szerint azonban most már nem valószínű, hogy az üzlet megvalósulhat.

Ugyan a német kiadó " nem adja fel "- ahogyan a szóvivő forgalmazott-, ám Mathias Döpfner vezérigazgató közölte: amennyiben a médiahatóság megakadályozza nyomtatott média és az elektronikus média közötti kapcsolat megteremtését, a Springer "a digitális piacon és külföldön keresi majd a szerencséjét". A Formatt médiakutató intézet vezetője szerint a Springer külföldre, Lengyelországra, Magyarországra, Oroszországra koncentrálhat a jövőben, ezeken a piacokon kereshet további növekedési lehetőséget.

A ProSidebenSat1 televízió megszerzése alaposan átrajzolta volna a német médiapiac térképét, hiszen a Springer napi 3,9 millió példánnyal Európa legnagyobb lapjának, a Bildnek tulajdonosa, a ProSibenSat1 pedig a Pro7 és a SAT1 televíziót birtokolja. A hírek szerint korábban a Springer felajánlotta, hogy megválna az egyik televíziótól, hogy kielégítse a médiahatóság igényeit.

Amennyiben a német kartellhivatal is ellenzi a felvásárlást, a Springer a döntés megmásítása érdekében a kormányzathoz fordulhat.

Az esetleges miniszteri jóváhagyás azonban nem érinti a KEK döntését, márpedig az üzlet csak mindkét testület jóváhagyása esetén valósulhatna meg.