A Rompetrol francia olajcéget vett

MTI
2006.01.23. 11:35
A hollandiai székhelyű Rompetrol Group, bevétel szerint a második számú román kőolajipari vállalat, hétfőn zárta a francia Dyneff Group olajtermék-kereskedő vállalat és érdekeltségei megvásárlását. Az üzlet értékét nem közölték. A Rompetrol egyesíti a Dyneff nagy- és kiskereskedelmi tevékenységét a saját finomító-üzletágával, így közvetlen hozzáférhet a nyugat-európai piachoz, mondta a Rompetrol elnöke, Dinu Patriciu hétfőn. A Rompetrol a nagyságra második olajtársaság Romániában a Petrom mögött, amelynek 51 százaléka 2004-ben az osztrák OMV tulajdonába került.

A Rompetrolnak közvetlen hozzáférése van az atlanti-, a mediterrán- és a fekete-tengeri olajpiacokhoz, így a legolcsóbb forrásokból vásárol, és a Dyneff révén a legdrágább európai piacokon tudja értékesíteni az olajtermékeket, közölték a cégnél. A Dyneff felvásárlásától a Rompetrol forgalmának megkétszereződését, adózott eredményének 10-12 százalékos emelkedését várják az idén.

A Dyneff forgalma tavaly elérte a 2,4 milliárd dollárt, a társaság fő piaca Franciaország és Spanyolország. A Földközi-tenger és az Atlanti óceán partján vannak jelentős tárolói. A felvásárlással a Rompetrol tárolókapacitása a jelenlegi háromszorosára, 643 ezer köbméterre növekszik, és további 226-tal gyarapítja a a benzin kútjainak számát.

A Rompetrol tavaly 2,5 milliárd dollár csoportszintű forgalmat bonyolított. Hollandiai központjából irányítja romániai, bulgáriai, albániai, grúziai, moldáviai, ciprusi, svájci, orosz, líbiai és kazahsztáni érdekeltségeit.

A román ügyészség tavaly májusban őrizetbe vétette a Rompetrol olajtársaság fő tulajdonosát és vezérigazgatóját, Dinu Patriciut, de a bukaresti bíróság döntése értelmében Patriciut már másnap szabadlábra helyezték. Az ügyészség pénzmosással, adócsalással és más csalással gyanúsítja őt és öt vezetőtársát. Az ügyészség főleg azt vizsgálja azóta is, miként szerezte meg a Rompetrol a fekete-tengeri Petromidia olajfinomítót.