Emőke
-4 °C
9 °C

A vártnál sokkal kevésbé nőtt az amerikai gazdaság

MTI
2006.01.27. 15:56

Az amerikai GDP a negyedik negyedévben meglepetésre csak 1,1 százalékos éves ütemben bővült a várt 2,8 százalék helyett. A fogyasztók költekezését visszafogta a nyersolajárak drágulása miatti aggodalom, továbbá a hitelkamatok drágulása is.

A negyedik negyedévben az előző negyed 4,1 százalékos bővüléséhez képest alaposan lelassult a fejlődési ütem. A növekedés csak 2002 negyedik negyedévében volt ennél mérsékeltebb ütemű, 0,2 százalékos.

Az utolsó negyedév gyenge teljesítménye ellenére 2005 egészében a GDP 3,5 százalékkal bővült, ami tekintélyes ütem, tekintettel az Mexikói-öbölbeli hurrikánok, üzleti tevékenységet is befolyásoló hatására.

A kereskedelmi minisztérium adatainak közzététele előtt a közgazdászok úgy vélekedtek, hogy a fejlődési ütem lassulása átmeneti jelenség lesz a negyedik negyedben, ami nem jelenti a lassú növekedéssel jellemezhető szakasz bekövetkeztét.

A lakosság fogyasztói kiadásai mindössze 1,1 százalékkal bővültek a negyedévben, 2001 második negyedéve óta a leglassúbb tempóban. Akkor azonban az amerikai gazdaság recesszióban volt. A háztartások elsősorban a drágább tartós fogyasztási cikkek beszerzéséről ( autók, háztartási felszerelések) mondtak le, ezek beszerzése a negyedik negyedben 17,5 százalékkal csökkent. A negyedik negyedévi növekedés lassulásának másik okozója a kormányzati kiadások 2,4 százalékos - 2000 utolsó negyedéve óta - bekövetkezett legnagyobb mértékű visszaesése volt.

A vállalkozói szféra ugyanakkor 3,5 százalékkal növelte a berendezések vásárlására fordított összegeket, igaz ez a növekedési ütem is a leglassúbb volt 2003 első negyedéve óta. A cégek kiadásai az előző negyedben 7,3 százalékkal bővültek. A szakértőket elsősorban a kormányzati és a vállalati kiadások negyedévi alakulása lepte meg.

Ami az áremelkedéseket illeti, az ingadozó élelmiszerek, energiaféleségek árát kiszűrő maginfláció 2,2 százalékkal növekedett a negyedik negyedévben, szemben a megelőző negyedév 1,4 százalékos inflációjával. Az áremelkedési ütem gyorsulásával szemben a Federal Reserve kedden várhatóan negyed százalékpontos kamatemeléssel fog védekezni. Ez a FED-értekezlet lesz az utolsó, amelyen az aznap távozó Alan Greenspan részt vesz,- a FED vezetője több mint 18 éves szolgálat után távozik hivatalából.