Benedek
-5 °C
5 °C

Hétfőtől változik a BUX-index

2006.02.10. 14:38
Az Antenna Hungária papírjait kivezetik a tőzsdei forgalomból, ezért február 13-tól változik a BUX és a BUMIX kosár összetétele is. A részvényindex - amelyet a papírok egy meghatározott csoportja alkot - azt jelzi, hogy a tőzsdén jegyzett cégek árfolyama hogyan alakul.

Jelenleg 12 részvény árfolyammozgásából kalkulálják a BUX-ot, de február 13-tól már csak 11 részvény alkotja a BUX - kosarat. A közepes és kis piaci tőkeértékű tőzsdei cégek teljesítményét mutató BUMIX is változik. Az Antenna Hungária a BUX- és a BUMIX-indexben is szerepel, ezért mindkét kosarat korrigálni kell.

A BUX-ot ezentúl 11 papír fogja alkotni: a Borsodchem, a Démász, az Egis, az FHB, a Fotex, a Magyar Telekom, a Mol az OTP a Richter a Synergon és a TVK. A két kosarat egyébként évente kétszer, márciusban és szeptemberben vizsgálja fölül a Budapesti Értéktőzsde. Ilyenkor azt tekintik át, hogy a kosarakban szereplő papírok teljesítik-e továbbra is azokat a kritériumokat, melyek a cégnek a méretére, illetve a tőzsdei forgalmára vonatkoznak.