Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Több tízezer tojást vontak ki a forgalomból

MTI
2006.02.13. 13:46
A múlt héten is több tízezer tojást vontak ki a forgalomból, a jellemző hiányosság az, hogy a héjfelületen nem olvasható a jelölés. Emellett a gyűjtő, valamint a fogyasztói csomagoláson eltérő minőségmegőrzési idő megjelölése. Az ellenőrök több helyen osztályozatlan, hibás méretű, illetve beazonosíthatatlan tételű terméket találtak.

Egy kiemelt vizsgálat keretében a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás hatósági állatorvosai február 10-én 50 000 tojást foglaltak le és semmisítettek meg. Ezen kívül - a vizsgálat nyomán - tejtermékek engedély nélküli árusítását is megtiltották. Az FVM tájékoztatása szerint a múlt heti átfogó ellenőrzés során 147 élelmiszer-előállítónál 1027 élelmiszert vizsgálatok. Ebből 36 tételt kifogásoltak. A minőségvédelmi bírság összege 1,5 millió forint volt.

Az FMV közleménye tájékoztat arról, hogy az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző szolgálat folytatja a kiemelt ellenőrzéseket. A húsvét közeledtével kiemelten vizsgálják majd a pisztáciát, a húst és a húskészítményeket, a mechanikusan szeparált húsokat, az üreges csokoládéfigurákat, illetve a tojásforgalmazást.