5-8 milliárdos beruházásra készült a Corvinus Rt.

MTI
2006.02.16. 16:19
Idén 5-8 milliárd forint közötti új befektetést szeretne végrehajtani a Corvinus Csoport, melynek célja, hogy az eddigi, a magyar cégek nemzetközi befektetői tevékenységét segítő munkája mellett erősítse a csoport a hazai gazdasági fejlődést, az innovációs tevékenységet. Tavaly a csoport - melynek tagjai a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n kívül a Corvinus Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt., a Beszállítói Befektető Zrt. és a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. - összességében 1,655 milliárd forint befektetést hajtott végre, elsősorban kis- és közepes cégekbe, az innovációs tevékenység előmozdítására. Adózás előtti nyereségként tavaly a csoport mintegy 100 millió forintot könyvelt el.

Tavaly a Corvinus-csoporthoz összesen 370 befektetési kérelem érkezett mintegy 45,3 milliárd forint összegű befektetésre. A csoporthoz tartozó egyes cégek igazgatóságai által jóváhagyott tőkebefektetések darabszám szerint 33-at tettek ki, összegszerűen 9 milliárd forintra rúgtak, a jóváhagyott befektetési igényekből 2005-ben 1,655 milliárd forintot folyósítottak.

A csoportból az adózás előtti nyereséget tekintve a legjövedelmezőbb cég a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. volt tavaly, amely 150,4 millió forint nyereséget ért el. A cég igazgatósága 7,5 milliárd forintnyi befektetést hagyott jóvá, ebből 990 millió forintot folyósítottak. A Beszállítói Befektető Zrt. 381 millió forintos jóváhagyott tőkebefektetési igényből 231 millió forintot utalt ki, a társaság tavalyi nyeresége 40,5 millió forint volt. A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt.-nél (KvfP Zrt.) az elmúlt évben 1,1 milliárd forint jóváhagyott tőkebefektetési igényt regisztráltak, ebből a folyósított összeg 434 millió forintot tett ki. A KvfP Zrt. tavalyi vesztesége 93,6 millió forint volt, amit a sajtótájékoztatón Arató Krisztina vezérigazgató azzal indokolt, hogy a zrt.-hez a vártnál több befektetési igény érkezett.