Titok, kié a magyar-kazah gázkövetelés

Napi Online
2006.02.28. 18:53
Eredményesen zárult a Kazah Köztársaság által hivatalosan el nem ismert magyar gázkövetelések értékesítésére kiírt pályázat - közölte a Pénzügyminisztérium (PM). A kiválasztott cég még hivatalosan nem kapott a döntésről értesítést, így még a tárca sem hozza nyilvánosságra a nyertes nevét - mondták a minisztérium sajtóosztályán.

A pályázatot a pénzügyminiszter jóváhagyásával a Magyar Államkincstár írta ki 2006. január 30-án. A gázkövetelések abból az időből származnak, amikor Magyarország a kilencvenes évek elején, a Szovjetunió felbomlását követően is még folytatta a jamburgi egyezményben meghatározott együttműködést, és további létesítmények készültek el magyar részvétellel a helyi gázmezők kiaknázását, hasznosítását szolgáló beruházás részeként. A magyar teljesítést a kazah fél akkoriban visszaigazolta, de a Kazah Köztársaság kormányzati tartozásként nem ismerte el.

A nyertes cégnek az ajánlatban foglalt kötelezettség teljesítésére egy hónap áll rendelkezésére. Ha a törlesztési konstrukciót ennyi idő alatt nem sikerül lebonyolítani, akkor a kormány döntése alapján a pénzügyminiszter feladata, hogy folytassa a jamburgi gázkövetelés rendezésével kapcsolatos hazai és nemzetközi egyeztetést.