Hárommilliós közbeszerzési bírság a HungaroControl-nak

MTI
2006.03.13. 09:12
A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat repülőtéri mozgásellenőrzési rendszerre kiírt tenderének lezáró döntését megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság, továbbá 3 millió forintos bírsággal sújtotta az ajánlatkérőt. A döntés a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. Az ajánlatkérési felhívás még tavaly augusztusban jelent meg az EU Hivatalos Lapjában és a Közbeszerzési Értesítőben. A mozgásellenőrzési rendszer egyik radarja az irányítótorony tetejére, a másik pedig a hangár tetejére került volna. Miután nem volt tisztázott, hogy a hangár tetejére egyáltalán felszerelhető-e a radar (a hangár a repülőtér üzemeltetőjének tulajdonában van), a későbbi győztes két változatban tett ajánlatot. A hangártető mellett egy toronyra szerelt radart is bevett alternatívaként. Miután az ajánlatkérő nem tette lehetővé alternatív ajánlat beadását, a második helyre rangsorolt cég az eredményt megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A győztes a Thales ATM GmbH lett, a második helyezett pedig a Park Air Systems AS (összesen hét cég tett ajánlatot). Ez utóbbi keresete nyomán a döntőbizottság - ideiglenes intézkedéssel - a szerződéskötést megtiltotta. A részletes vizsgálat végeredménye az lett, hogy amikor az antennatoronyra szerelt radarra is ajánlatot tett a nyertes cég, akkor lényegében módosította ajánlatát, amelyben eredetileg a hangár teteje volt megjelölve szerelési helynek. A módosítást, illetve a többváltozós ajánlatot pedig a felhívásban kizárta az ajánlatkérő.

A döntőbizottság az eljárást lezáró döntést (a Thales cég nyertessé nyilvánítását) megsemmisítette, és 3 millió forintos bírságot szabott ki a HungaroControl-ra. A döntőbizottság a büntetés kiszabásánál figyelembe vette a 683 milliós szerződéses összeget és azt, hogy az ajánlatkérő a múlt évben már megsértette a közbeszerzési törvényt, ugyanakkor azt is, hogy a mostani jogsértés - a szerződéskötés megtiltása miatt - reparálható.