Brüsszel Bécset fenyegeti a cigarettaárak miatt

MTI
2006.04.11. 14:04
A legkorábban májustól minimálárat szabhatnak meg Ausztriában a cigaretták forgalmazásához - erősítette meg az osztrák egészségügyi minisztérium annak ellenére, hogy Brüsszel hétfőn eljárás megindítását helyezte kilátásba Béccsel szemben is, ha a kormány meghatározza a cigaretták minimális fogyasztói árát.

A keddi osztrák napilapok szerint Maria Rauch-Kallat egészségügyi miniszter még ezen a héten elő fogja terjeszteni a cigaretták minimális árának a meghatározására kidolgozott tervezetét. A sajtó szerint egy doboz cigaretta ára minimum 3,30-3,40 euró (860-884 forint) lesz Ausztriában, ahol jelenleg 2,70 euró (700 forint) a legalacsonyabb cigarettaár.

A minimálár kérdése ez év februárjában került az osztrák parlament egészségügyi bizottsága elé, majd márciusban a törvényhozás zöld jelzést adott a terv érvényesítéséhez.

A bécsi tömegtájékoztatás híradásai szerint az osztrák egészségügyi miniszter asszony szóvivője vitatta Kovács László EU-biztos szóvivőjének azt az érvét, hogy a minimálárral csak a dohányipari cégek nyereségét biztosítanák.