Sok a külföldi munkavállaló Csehországban

MTI
2006.04.21. 14:57
Egy év alatt, idén március végére, a legálisan Csehországban alkalmazottként dolgozó külföldiek száma negyedével, 150 ezerre nőtt, azaz az ország gazdasági teljesítménye egyre inkább függ a külföldi munkavállalóktól - írja a Mlada fronta című cseh lap.

Ezen kívül önálló vállalkozóként még mintegy 70 ezer külföldi tevékenykedik már az országban és több tízezer lehet az illegálisan munkát vállaló külföldiek száma.

A lap kiemeli, hogy a külföldi munkaerő számnövekedése jóval gyorsabb, mint a munkanélküliek létszámcsökkenésének üteme. Úgy tűnik, hogy a külföldiek szívesebben foglalnak el alacsony bérű csehországi állásokat. A cseh szakszervezetek aggodalommal figyelik ezt a munkaerőpiaci fejleményt.

Rendesen a külföldinek sem kínálhatnának a helyiek által keresettnél alacsonyabb fizetést, de nem ez érvényesül, kevesebbért hajlandóak dolgozni, a vendégmunkások havi bruttó bére az esetek többségében nem éri el a 7 ezer koronát, azaz a 160 ezer forintot (az átlagbér már 300 ezer forintnak megfelelő összeg felett van).

A csehekénél általában alacsonyabb bérszintjük miatt a vállalatok nem is nagyon hajlanak általában hazai dolgozóiknál a béremelésre, mert találnak olcsóbban dolgozó külföldieket. A cikk szerint egy csomó cég alig "aktivizálná magát" Csehországban, ha nem lenne lehetősége a cseheknél olcsóbb munkaerőt találni.