Az Ecostat hiteles intézkedéseket vár

MTI
2006.04.26. 16:35

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint az államháztartási egyensúly helyreállításához hiteles intézkedések meghirdetésére van szükség - tájékoztatta a kutatóintézet az MTI-t szerdán. Az EU tagállamai között, amelyek túllépik a háromszázalékos államháztartási hiányt, Magyarországon a legmagasabb az államháztartási deficit és a folyó fizetési mérleg hiánya - mutat rá az elemzés.

Az Ecostat ismertetése szerint a magyar gazdaság számára meghatározó Európai Unióban ellentmondásos kép alakult ki. Míg a vállalati felmérések, bizalmi indexek a gazdasági szereplők egyre nagyobb optimizmusát tükrözik, a gazdaság fundamentumai nem támasztják alá a dinamikus növekedésre vonatkozó várakozásokat.

Az idén a kutatók a GDP 4,3 százalékos bővülése mellett, a háztartások fogyasztásának 3 százalékos, míg a beruházások 5,5 százalékos növekedését jelzik előre.

Prognózisuk szerint az export az idén 10,1 az import 9,4 százalékkal nő, a folyó fizetési mérleg hiánya 7 milliárd euró, az államháztartásé a GDP 5,4-7,4 százalékát teheti ki a nyugdíjbefizetésekkel korrigálva.