György
16 °C
24 °C

Oroszország még az idén visszafizetné teljes adósságát

MTI
2006.04.27. 10:50
Oroszország, reményei szerint, még az idén teljes egészében visszafizeti adósságát a Párizsi Klubban lévő állami hitelezőknek, közölte az orosz elnök csütörtökön.

Oroszország tavaly 15 milliárd dollárt törlesztett az adósságból, ebből 6 milliárdot Németországnak. Tavaly április 1-én 46,2 milliárd dollárral volt adósa a Párizsi Klubnak. Ezt az összeget tavaly júliusban és augusztusban csökkentette 15 milliárd dollárral, idő előtti törlesztéssel.

A gazdasági minisztérium egyik illetékese korábban azt mondta, hogy az adósság teljes rendezésre hat hónap alatt kerülne sor és a visszafizetések az úgynevezett stabilizációs alapból történnének. A 2003-ban létrehozott pénzalapban, amely garanciát jelent a költségvetés számára az olajárak esetleges mérséklődésének idejére, 1,459 billió rubelt, vagyis mintegy 51,85 milliárd dollárt halmoztak fel a február 1-jei állapot szerint.

Az oroszországi stabilizációs alap, amelybe a nyersolajbevételekből származó többleteket különítik el, 2008-ra a mostani összeg kétszeresét, mintegy 100 milliárd dollár mozgósíthat, közölte korábban Szergej Satalov pénzügyminiszter-helyettes.

Orosz elképzelések szerint az idő előtti törlesztéssel a hitelezők, amelyek között ott szerepel a nyolc vezető ipari ország is, feltölthetnék a multilaterális fejlesztési ügynökségek számláit és ezeken keresztül történhetne meg a világ legszegényebb országainak adósságleírása, amiről tavaly állapodtak meg skóciai ülésükön a G8-ak vezetői.

Az idő előtti orosz törlesztés tavaly nemtetszést okozott Berlinben, mert a német kormány számított a kamatbevételekre, de némi alkudozás után megegyeztek az előtörlesztésben.