Milliós felügyeleti bírságok

MTI
2006.05.04. 11:12
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kétmillió forintos bírságot szabott ki az Access Befektetési Alapkezelő Rt.-re; a határozat a Magyar Tőkepiac csütörtöki számában jelent meg. A PSZÁF egyebek közt arra szólította fel a társaságot, hogy maradéktalanul tegyen eleget az alapkezelési tevékenységre vonatkozó technikai feltételeket előíró jogszabályi követelményeknek. Gondoskodjon arról, hogy a lebonyolított befektetési szolgáltatási ügyleteire vonatkozó adatok minden esetben teljes körűen visszakereshetőek legyenek és minden esetben tartsa be az ingatlanalapra vonatkozóan a jogszabályban meghatározott befektetési szabályokat.

Ugyancsak két milliós bírságot kapott a Buda-Cash Brókerház. A felügyelet kötelezte a társaságot, hogy a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően dolgozza át a kereskedési könyv vezetésére vonatkozó szabályzatát. A PSZÁF felszólította a brókercéget, hogy a tőzsdén kívüli határidős deviza ügyletek végzése során mindenkor feleljen meg a befektetési vállalkozások tevékenység kizárólagosságára vonatkozó jogszabályi előírásoknak, és az üzletszabályzatát ennek megfelelően dolgozza át.

A felügyelet 300 ezer forintra bírságolta Takács Imrét, a Humet Nyrt. felügyelő bizottsági tagját, mert megsértette a vezetőkre vonatkozó értékpapír ügyletkötési szabályokat. A felügyelet honlapján olvasható indoklás szerint Takács Imre 2006. február 24-én 4 ezer darab Humet részvényt vásárolt 61 forintos árfolyamon. Ezzel megszegte a tőkepiaci törvény azon rendelkezését, miszerint nem köthet ügyletet a kibocsátónál vezető állású személy a tárgyévi mérleg fordulónapjától az éves beszámoló közzétételéig terjedő időszakban.