400 fős leépítés Szombathelyen

MTI
2006.05.04. 14:14
Négyszáz fős létszámleépítés végrehajtását tervezi júniustól az év végéig a jelenleg 1.350 embert foglalkoztató Delphi Hungary Kft. Szombathelyen - erősítette meg csütörtökön az MTI érdeklődésére Jámbor Zoltán, a cég humánerőforrás- és kommunikációs vezetője.

A létszámcsökkentés szándékát bejelentették a Vas Megyei Munkaügyi Központnak, az üzemi tanáccsal és a munkavállalók képviselőivel május 15-16-án indulnak meg a konzultációk a cég tervezett lépéseiről, annak okairól és a létszámleépítés körülményeiről - mondta. Hozzátette, hogy részletekről egyelőre nem kívánnak nyilatkozni, mert nem szeretnék, hogy a dolgozóik a sajtóból értesüljenek azokról. Jámbor Zoltán megerősítette azt is: a Delphi Hungary vezetői szerdán Szombathelyen tárgyaltak Kiss Péter kancelláriaminiszterrel és Szombathely polgármesterével, szavai szerint azonban "kész tervek még nincsenek", csupán ismertették álláspontjukat és tájékozódtak a lehetőségekről.

A humánerőforrás vezető az MTI kérdésére elmondta: tavaly december óta összesen 100 fővel csökkentették dolgozóik létszámát, de szavai szerint ez nem érte el a csoportos létszámleépítés mértékét. Leszögezte: szó sincs arról hogy a Delphi Hungary be kívánná zárni szombathelyi gyárát. Hozzátette, hogy a cég nyereségesen termel, tavalyi árbevétele 130 millió euró körül volt. A szombathelyi cég autókba szerelhető szórakoztató elektronikától kezdve légzsákokon át, az autóklímák elektromos vezetékéig számos alkatrészt gyárt, termékeiket elsősorban európai piacokon értékesítik. A szombathelyi gyárat tavaly júniusban európai modellüzemmé jelölte ki a multinacionális társaság amerikai vezetése. A létszámleépítés elsősorban a gyár kábelkötegeléssel foglalkoztató részét érinti.

Kiss Péter csütörtökön Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány támogatja az olyan szerkezetváltást, mint amit a Delphi hajt végre Szombathelyen, amelynek a keretében elviszi Szlovákiába, Ukrajnába vagy a Dél-Kelet Ázsiába az egyszerűbb munkát igénylő összeszerelést, ugyanakkor más tevékenységét fejlesztve, egy 10-15 éves programot megvalósítva minőségi munkahelyeket hoz létre. "A kormány és a város nevében Ipkovich György polgármesterrel együtt új feltételeket ajánlottunk a cégnek és tárgyalásokat kezdtünk meg erről" - mondta a miniszter. Hozzáfűzte: a kormány kész az európai források felhasználásával egyedi fejlesztési támogatást is adni, a Delphi számára kívánt képzettségű munkaerő biztosítása érdekében vállalnák a képzési, átképzési költségek finanszírozását is.