Felpörög az ipar és a szolgáltatás

MTI
2006.05.08. 14:00
A vártnál is erőteljesebb idei világgazdasági növekedésre utalnak a globális ipari és szolgáltatási szektor kibocsátási adatai, áll a JP Morgan új felmérésében. Az áprilisról közzétett új adatsorban azt írta: a két szektor összevont mutatója a múlt hónapban a márciusi 58,5-ről 1,8 ponttal 60,3-re emelkedett, ami nyolc évi csúcs.

Az összevont index 7 százalékos éves összevetésű globális ipari termelésnövekményt jelez, és 5 százalékos világgazdasági reálnövekedésnek felel meg. A JP Morgan összevont indexén belül a múlt hónapban a globális feldolgozóipari beszerzőimendzser-mutató 57,5-ről 58,4-re, a szolgáltatásoké 59,2-ről 61,1-re emelkedett. Ezek igen robusztus növekedést jelző mutatók; a PMI-index 50 fölött a vizsgált szektor reálkibocsátásának bővülését, 50 alatt a kibocsátási érték csökkenését jelzi.

A JP Morgan szerint az új megrendelések értékének részindexe jelzi, hogy a globális termelésnövekedés a következő hónapokban is erőteljes marad: ez az mutató áprilisról 60,5 volt az előző havi 58,0 után. Ezen belül a feldolgozó szektor új megrendeléseinek indexe valamelyest csökkent ugyan, 57,8-ről 57,7-re - de még így is robusztus növekedést mutat -, a szolgáltatásoké azonban 58,1-ről a már igen erőteljes rendelésállomány-megugrást jelző 61,7-re emelkedett.

Az átfogó áprilisi PMI az Egyesült Államok gazdaságára 62,5 volt az előző havi 59,9 után. Az euróövezeti összevont feldolgozóipari és szolgáltatási mutató a JP Morgan számítása alapján 58,5-ről 58,7-re nőtt.

Az elemzés megjegyzi: az új globális beszerzőimendzser-index olyan mértékű általános fellendülést jelez, amely ellentmond még a JP Morgan saját világgazdasági előrejelzésének is, ez ugyanis a világgazdasági növekedés ütemének - főleg az Egyesült Államokból kiinduló - csökkenését valószínűsíti a jelenlegi negyedévtől, a második félévre áthúzódóan. "Lehetséges természetesen, hogy a PMI-nak van igaza, és mi becsültük alá az amerikai és a világgazdaság lendületét" - áll a befektetési ház londoni elemzésében.

Más nagy londoni házak más mutatókból szintén erőteljes idei világgazdasági növekedést vetítenek előre. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő múlt héten Londonban közölt havi összesítése szerint áprilisban több mint harminc éve nem látott ütemben drágultak az ipari alapfémek, és az ilyen mértékű nyersanyagár-infláció arra utal, hogy a világgazdasági növekedés 2006-ban a tavalyi 4,8 százalékot is meg fogja haladni.

A Moody's, amely az ipari alapfémek általa összeállított árindexén (IMPI) méri a globális - ezen belül túlsúlyozottan az amerikai - ipari termelés aktivitását, áprilisról kiadott egész havi jelentésében azt írta: a mutató az előző hóról 13,5 százalékkal, éves összevetésben 44,5 százalékkal emelkedett. A havi összehasonlítású alapfémár-infláció legutóbb 1974 márciusában volt ennél magasabb, 29,0 százalékos ütemmel.