Kevesebb búza lesz idén

MTI
2006.05.08. 15:52
A Gabonaszövetség várakozásai szerint az idén mintegy négymillió tonna búza kerül idehaza a magtárakba - mondta Pótsa Zsófia, a szövetség főtitkára. Adataik szerint mintegy 100 ezer hektár vetést ért az idén fagy-, ár- és belvízkár, melyek nagy része búza volt. Pontos adatok még nincsenek, mert a szakemberek sok helyen még nem tudták elvégezni a tényleges kárbecslést.

A búzavetések minősége rosszabb a tavalyinál. Az állapotfelmérés során ugyanis tavaly a vetések fele kapott jó minősítést. Az idén viszont csupán a búzavetések 36 százalékát minősítették jó állapotúnak a szakemberek. Idén várhatóan 1 millió 50 ezer hektárról takarítanak be búzát a gazdálkodók. A szakemberek hektáronként átlagosan 4 tonnánál nagyobb termésre nem számítanak. Így országosan előreláthatólag mintegy 4 millió tonna búzát lehet majd betakarítani.

Azokon a helyeken, ahol a vetések kipusztultak, tavaszi búzát már nem lehet elvetni a talaj víztartalma miatt - mondta a szakember. Hozzátette: amennyiben az időjárás kedvezően alakul a következő két-három hétben, úgy május végéig még kukoricát lehet vetni ezekre a területekre.

A szakemberek jelenleg úgy becsülik, hogy az idén 13-15 millió tonna gabona terem Magyarországon. Az elmúlt évben 16 millió tonna volt a gabonatermés. Ám a becslés bizonytalan, mivel a kukorica hozamát még nem lehet prognosztizálni.