Korábban lesz GDP-adat

MTI
2006.05.11. 14:49

A Központi Statisztikai Hivatal az eddigi gyakorlathoz képest 15 nappal korábban teszi közzé a negyedéves bruttó hazai termék (GDP) alakulására vonatkozó első becslését - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. A változás összhangban áll a 2005 márciusában nyilvánosságra hozott új revíziós politikával. A KSH 2006-ra érvényes tájékoztatási naptára, amely szerint május 16-án teszik közzé a negyedéves előzetes GDP-adatot, már ennek figyelembe vételével készült.

A publikáció előrehozatalának célja, hogy a KSH megfeleljen a magyarországi és a nemzetközi felhasználók igényeinek. A változtatás előkészítéseként az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet a KSH közreműködésével 2005 első negyedévétől kísérleti számításokat végzett a negyedéves GDP gyorsbecslésére. Ennek eredményei egyetlen alkalommal sem tértek el 0,2 százalékpontnál nagyobb mértékben a tárgyidőszak végétől számított 60. napon kiadott előzetes becslésektől, ami nemzetközileg igen jónak mondható - áll a KSH közleményében.

A hivatal azt reméli, hogy első becslésük 15 nappal való előrehozatala nagyobb érték a felhasználóknak, mint az a csekély bizonytalanság, amit a még nyilvánvalóan kevesebb információra épülő becslés jelenthet. A részletes és pontosabb adatok továbbra is a tárgyidőszak végét követő 70. napon kerülnek nyilvánosságra.

A KSH legutóbb március 10-én tett közzé GDP-adatot, akkor a tavalyi évre, illetbe 2005 negyedik negyedévére vonatkozóan.