Irigylésre méltó szlovák lassulás

MTI
2006.05.15. 11:40

Az idei első negyedben kissé csökkent a szlovák gazdasági növekedés a korábbiakhoz képest, elemzők szerint azonban továbbra is erős a gazdaságbővülés, és ez valószínűleg a jegybanki szigorítás irányába hat. A statisztikai hivatal hétfőn nyilvánosságra hozott gyorsbecslése szerint az első három hónapban 6,3 százalékkal nőtt a hazai össztermék, összhangban az elemzői várakozásokkal, de alatta maradva a tavalyi utolsó negyed 7,4 százalékos ütemének.

A tavalyi harmadik negyedévben 6,2 százalékos, a második negyedévben 5,1 százalékos, az első negyedévben is 5,1 százalékos volt a többlet. A gyorsulás fő táplálója a termelő-beruházás volt, amelyet nagy külföldi tőke-beáramlás segít, főleg az autóiparba. A szlovák háztartások fogyasztása a harmadik negyedévben már 6,2 százalékkal nőtt a második negyedévi, 5,6 százalékos többlet után.

Az idei szlovák költségvetést 5,4 százalékos GDP-növekedésre alapozták, a központi bank 6,2 százalékot vár. A szlovák kormány 6,1 százalékos gazdasági növekedésre számít 2007-ben, az addigra megkezdődő Peugeot- és Kia-gyártással együtt.