Szociális csomagot kapnak az elbocsátott dolgozók

MTI
2006.05.16. 13:26
Nemcsak a törvényben előírt felmondási időre járó munkabért és végkielégítéseket fizeti ki elbocsátásra kerülő munkatársainak a szombathelyi Delphi Hungary Kft., hanem az egyéni rászorultság és a cégnél eltöltött idő figyelembevételével 2-5 ezer eurós "szociális csomagot" is juttat számukra, amely segítheti átvészelni azt az időt, amíg munkát találhatnak - közölte Werner Vukits, a Delphi Hungary Kft. Pacard divíziójának igazgatója kedden Szombathelyen sajtótájékoztatón.

A tervezett létszámleépítések döntően a cégnek azt a részét érintik, ahol eddig autók villamos kábelkötegeit szerelték össze, a nagyobb szaktudást igénylő finom elektronikai részlegüket azonban fejleszteni szándékoznak, ennek érdekében a dolgozók egy részének átképzését "cégen belül" már meg is kezdték - fűzte hozzá az igazgató.

Werner Vukits szerint az átképzésekkel 80-100 munkahelyet sikerül megőrizniük, ezért az év végéig több lépcsőben végrehajtott létszámcsökkentés várakozásaik szerint kisebb lesz a munkaügyi központnak hivatalosan bejelentett 400 főnél. "Elképzelhető az is, hogy 1-2 éven belül az elbocsátásra kerülő a dolgozók egy részének ismét munkát tudunk majd kínálni" - mondta.

Emlékeztetett, hogy a Delphi szombathelyi gyárában tájékozódva a kormány nevében Kiss Péter kancellária miniszter segítséget ígért az átképzésekhez, felkérésére a cég vezetői megkezdték kidolgozni ilyen irányú fejlesztési elképzeléseket, ez az anyag szavai szerint ez év végére, vagy a jövő év elejére készülhet el.

Stairics Tamás, a Delphiben működő üzemi tanács elnöke hangsúlyozta: a kényszerű létszámcsökkentést a cég vezetése az érdekképviseletekkel egyezetett módon hajtja majd végre, az elbocsátásra kerülők végleges névsorát közösen állítják majd össze. Így az esetek többségében elkerülhetővé válik, hogy egy családból például mindkét kereső érintve legyen, illetve gyermeküket egyedül nevelők kerüljenek be az elbocsátandók közé.

Az amerikai tulajdonú Delphi csoporthoz tartozó szombathelyi cég autókba szerelhető szórakoztató elektronikától kezdve légzsákokon át, az autóklímákig számos részegységet és alkatrészt gyárt, termékeiket elsősorban az európai piacokon értékesítik. A szombathelyi gyár finomelektronikával foglalkozó részét tavaly júniusban európai modellüzemmé jelölte ki a társaság amerikai vezetése. A Delphi Hungary Kft. árbevétele tavaly 130 millió euró volt, jelenleg is nyereségesen termelnek.

Az MTI értesülése szerint a cég terveiben az szerepel, hogy 2007 elejétől Electrolux hűtőgépek elektronikai részegységeinek gyártását kezdik majd meg, illetve tovább fejlesztik azoknak az elektronikai központoknak a gyártását amely jelenleg is folyik, a berendezést Európában kizárólag Szombathelyen gyártanák