A csehek is nagyon szennyezik az EU levegőjét

MTI
2006.05.16. 14:26
A Cseh Köztársaság az Európai Unió levegőjét legsúlyosabban szennyező országok között van - írja keddi számában a Lidove Noviny cseh napilap, hivatkozva azokra a statisztikákra, melyeket az Európai Bizottság tett közzé hétfőn a széndioxid-kibocsátásra vonatkozóan.

A 2005. évi 82 millió tonnás kibocsátással Csehország a hatodik helyen áll a felmérésben szereplő 21 ország listáján. A mennyiség alapján Csehországot csak Németország (473,7 millió tonna), Nagy-Britannia (242,4 millió), Olaszország (215,4 millió), Spanyolország (181,1 millió) és Franciaország (131,1 millió) előzi meg. "Csehország az egyik legnagyobb légszennyező, aminek oka a rossz gazdasági szerkezet" - mondta a lapnak Vojtech Kotecky, a Friends of the Earth környezetvédő csoporttól. "Elavult technológiák működnek az iparban és nagy a széntüzelésű erőművek aránya" - tette hozzá.

Noha Csehország a legnagyobb szennyezők között van, az ország kvótájához viszonyítva a kibocsátás mennyisége 17 százalékkal kisebb. Kotecky szerint a cseh ipar, amint hasznot "szagolt" a dologban, képes volt csökkenteni a környezetszennyezést.

Ha egy ország túllépi a számára engedélyezett szintet, kibocsátási jogokat kell vásárolnia. "A jogok nem válnak köddé. A cseh ipar eladta a jogokat azoknak az országoknak, amelyek komolyan vették a rendszert, és megkövetelték, hogy iparuk csökkentse a környezetszennyezést. Ezen országok kvótáit a megfelelő szinteken állapították meg" - vélte Kotecky.

Annak ellenére, hogy Csehország nem használta ki a számára biztosított kvótákat, a cseh Kereskedelmi és Ipari Minisztérium egyértelművé tette, hogy az Európai Bizottsággal folytatandó tárgyalásai során ugyanannyi kibocsátási jogot fog kérni a 2008 és 2012 közötti időszakra, mint amennyit a 2005 és 2007 közötti periódusra kért. A minisztérium úgy véli, hogy a kereskedési jogok számának csökkentésével nem ösztönöznék a környezetvédelmi beruházásokat.

Magyarország 25,7 millió tonna szén-dioxiddal terhelte az unió levegőjét 2005-ben, a megengedett kvótánál (30,2 millió tonna) kisebb mértékben. A 21 országot felsoroló listán Magyarország a 14-dik helyen áll, mögötte Szlovákia (25,2 millió tonna), Írország (22,4 millió), Svédország (19,2 millió tonna), Észtország (12,7 millió tonna), Szlovénia (8,7 millió) Litvánia (6,6 millió), Lettország (2,9 millió) következnek. A listán nem szerepel Málta, Ciprus, Lengyelország és Luxemburg.