Nincs szükség újabb privatizációs döntésre

MTI
2006.05.16. 15:08
Az ÁPV Rt. idei, 245 milliárd forint körüli bevételi terve a Mol 10 százalékos részvénycsomagjának eladásával szinte már teljesült az új kormány további privatizációs döntései nélkül is.

Oravecz Péter, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az üzleti tervben szereplő bevételi terv 90 százalékát a Mol-részvények értékesítése tette ki, a tranzakcióból 238 milliárd forint körüli bevétel származik. Oravecz Péter hozzátette, hogy az idei privatizáció második legértékesebb cége a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt. volt, 5 milliárd forintos bevétellel.

A kommunikációs igazgató szerint az új kormány felállását követően pár héten belül kiderülhet, hogy az ÁPV Rt. portfóliójába tartozó 135 társaság közül - a tartós állami tulajdonban maradókat kivéve - melyek kerülhetnek még az idén értékesítésre.

Kormányhatározat szükséges például a Malév értékesítésére vonatkozóan is. A légitársaság privatizációjáról tavaly év végén Veres János pénzügyminiszter annyit mondott, hogy a Budapest Airport (BA) magánosításának lezárását követően születhet meg róla a döntés. A BA értékesítési tranzakciója pedig tavaly év végén lezárult. A Malév iránt érdeklődő egyik befektető, az orosz KrasAir vezérigazgatója, Borisz Abramovics korábban kijelentette, hogy az új pályázat időpontjának bejelentését a magyarországi parlamenti választások utánra várja.

Az idei privatizációs tervek között lehetőségként szerepelnek a Maléven kívül a lóversenytársaságok és a végelszámolásból "visszahozott" Bábolna értékesítése is. Közgazdászok az új kormánynak a privatizáció folytatását javasolják, és ezt szorgalmazza az SZDSZ is, amelynek a szakemberek szerint ki kell terjednie a közüzemi vállalatokra, a MÁV-ra, a Malévra, a BKV-ra, a Volán vállalatokra, a Magyar Postára, a Magyar Villamos Művekre és a Szerencsejáték Zrt.-re is.

Megfigyelők szerint akár ezermilliárd forintot is hozhat a költségvetésnek a még állami tulajdonban lévő cégek privatizációja, a bevételt pedig az adósságállomány csökkentésére fordíthatja az új kabinet.

A tervek szerint az idén a privatizációs szervezet 203,13 milliárd forintot fizet be a központi költségvetésbe. Tavaly az ÁPV összes bevétele 154,87 milliárd forint volt, amiből a privatizációs bevétel 124,68 milliárd forintot, az osztalékbevétel pedig 28,37 milliárd forintot tett ki. Az összes bevételben benne van az a 60 milliárd forint, amely a Budapest Airport eladásából jutott az ÁPV Rt.-nek. Az elmúlt évben a privatizációs tartalék feltöltése és különböző kötelezettségek miatt a privatizációs szervezet nem teljesített befizetést a költségvetésbe.