Az első negyedév hiánya 11,9 százalék

MTI
2006.05.16. 15:22
Az államháztartás szezonálisan kiigazított nettó finanszírozási igénye (az államháztartási hiány) a pénzügyi számlák adatai szerint 2006 első negyedévében a GDP 11,9 százaléka volt szemben az egy évvel ezelőtti 8 százalékkal - áll az Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden kiadott jelentésében.

A szezonálisan nem kiigazított nettó finanszírozási igény a GDP 16,0 százalékát tette ki. Az első negyedévi államháztartási finanszírozási igényt növelte a Gripen vadászgépek első részletének leszállítása és a gyorsforgalmi útberuházások aktiválása is (összesen a negyedéves GDP 3,0 százalékával).

A központi kormányzat elsősorban hosszú lejáratú állampapírok kibocsátásával fedezte a finanszírozási igényét, és jelentősen növekedtek folyószámla-követelései.

A helyi önkormányzatok bevételi többlete a központi költségvetéstől felvett hiteleik csökkenésében jelent meg. A társadalombiztosítási alapok a hiányukat a központi költségvetéstől felvett hitellel finanszírozták.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága az első negyedév végén 14.962,2 milliárd forint volt. Ez az utolsó négy negyedév GDP-jének körülbelül 67,6 százalékát tette ki (a magánnyugdíjpénztárak államháztartáson kívüli elszámolása esetén) - közölte az MNB.