Piroska
-2 °C
5 °C

Olajár - 1 dollár körüli csökkenés

MTI
2006.05.17. 23:10
Szerdán közel 1 dollárral gyengült a kőolaj ára Londonban és New Yorkban részben azért, mert a várakozásoknak megfelelően a múlt héten - már a harmadik egymást követő héten - nőtt az amerikai benzintartalék a nyári amerikai autózási szezon kezdete előtt, továbbá annak a hatására, hogy a szerdán közölt áprilisi amerikai fogyasztói maginfláció a vártnál nagyobb mértékben, 0,3 százalékkal nőtt, ami felerősítette azokat a várakozásokat, hogy a Fed folytatja a 2004 júniusa óta tartó kamatemelési sorozatát az infláció féken tartása céljából, ami azonban mérsékli a lakossági kiadásokat.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta júniusi jegyzése 84 cent csökkenéssel 68,69 dolláron zárt. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent szerdától legközelebbivé vált júliusi lejárata 1,04 dollárral 69,04 dollárra gyengült.

Az amerikai kormány energetikai tájékoztató hivatala (EIA) szerdán délután azt közölte, hogy a május 12-én záródott héten a benzintartalék 1,3 millió hordóval nőtt. A szakértők 1,6 millió hordó bővülésre számítottak.