Eleonóra
-1 °C
2 °C

Életfogytig halasztják a Hyundai-beruházásokat?

Napi Online
2006.05.18. 10:31

A dél-koreai Kia Motors bejelentette: a Kiát és anyacéget, a Hyundait egyre vészesebben fenyegető megvesztegetési botrány miatt határozatlan időre elhalasztja egyesült államokbeli 1,2 milliárd dolláros beruházását. A georgiai gyár a Kia első egyesült államokbeli beruházása lenne. Az eredeti tervek 2009-es megnyitásról, évi 300 000 gépkocsiról és 2500 munkahelyről szóltak, ezeket azonban a cég már nem garantálja, és az ünnepélyes alapkőletétel is elmaradt. A halasztás oka Hyundai körüli, egyre dagadó korrupciós botrány.

A cég elnökét, Csung Mong Kut a dél-koreai hatóságok a múlt héten helyezték vád alá. A legfőbb vádpont szerint a cég vezetői egy 103,4 milliárd vonos (109,6 millió dollár) "alapot" hoztak létre, amelyből magas rangú hivatalnokokat - köztük a közlekedési minisztérium és a szöuli városvezetés tisztségviselőit - vesztegettek meg. Vizsgálat indult a 68 éves Csung fia, Csung Eui Szun, a Kia elnöke ellen is.

A Hyundai a múlt héten jelentette be, hogy ugyancsak határozatlan időre elhalasztja csehországi beruházását is. Az Ostrava melletti Nosovicében 1 milliárd euró költséggel felépülő gyárban a tervek szerint 2008-ban indult volna meg a termelés. Milan Urban ipari és kereskedelmi miniszter ma aláírta ugyan a megállapodást Kim Dong Dzsinnel, a Hyundai elnökhelyettesével, ebben azonban a beruházás megkezdését az elnök visszatéréséhez kötik. Erre pedig meglehet, sokat kell várni: ha Csungot bűnösnek találják, akkor akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik.