Kínai-orosz szövetség az Udmurtneftért

MTI
2006.05.19. 13:41
A China Petrochemical Corp. (Sinopec), a nagyságra második kínai olajioari vállalat az orosz állami Rosneft olajtársasággal társulva közös ajánlatot adott be az orosz brit TNK-BP Volga-vidéki olajkitermelő egységére, az Udmurtneftre, növelve az esélyt, hogy az Udmurtneft, legalábbis részben, orosz kézben marad, sőt, állami kézbe kerül.

A Sinopec számára lehetőség nyílik hozzáférni egy orosz olajlelőhelyhez, amelynek a kitermelhető tartalékát egymilliárd hordóra becsülik, és a jelenlegi hozama napi 120 ezer hordó. Oroszországban úgy lehet a legjobban elérni valamit, ha társulunk egy nehézsúlyú helyi partnerrel - mondta egy pekingi bennfentes, a közös ajánlatról nyilatkozva a Reuters hírügynökségnek.

A hét elején az indiai ONGC állami olajcég emelte a tétet, túllicitálva a Molt az Udmurtneftért vívott küzdelemben, de már akkor is az orosz állam látszott az egyik legesélyesebbnek, a Gazprom révén. Az ONGC szintén egy orosz céggel, az Iterával közösen pályázik az Udmurtneftre, és ajánlatának 4 milliárd dollárra való emelésére kért engedélyt az új-delhi kormánytól. Ezzel a Mol helyett, amely a korábban legjobbnak minősített ajánlatot tette, az ONGC-Itera konzorcium vált - látszólag - esélyessé az Udmurtneft 96,86 százalékára, legalábbis pénzügyi vonatkozásban, írta a Biznesz (Business) című moszkvai lap.

Ugyanakkor egy másik lap, a Vedomosztyi szerint az Udmurtneft végül a Gazpromnál köthet ki a TNK-BP-vel létrejövő tágabb gázalku keretében. (A Gazprom is részben, 10,74 százalék erejéig, a Rosnefté - közvetlenül a Rosneftet birtokló állami holding, a Rosneftegaz tulajdonában van -, ennek a résznek a megvásárlásával sikerült tavaly 50 százalék fölé emelni az állami tulajdont a Gazpromban.)

Az esetleges szélesebb alkul elemei: a TNK-BP birtokolja a kelet-szibériai Kovikta gázmező kiaknázási jogával rendelkező Rusia-Petroleum 62,42 százalékát, valamint a nyugat-szibériai koncessziókkal bíró Rospan egészét. De csak akkor lenne érdemes hozzákezdenie a hatalmas Kovikta mező kiaknázásához, ha a Gazprom, amely a jövedelmező export monopóliumával rendelkezik, társulna vele és biztosítaná a kitermelendő gáz kínai kivitelét.

Az orosz lap szerint a TNK-BP most már mind a Rusia, mind a Rospan 51 százalékos ellenőrzését felkínálta a Gazpromnak a közös export fejében. A Gazprom azonban ráadásként az Udmurtneftre is igényt tart. A tágabb alku, amelybe bekerülhet az Udmurtneft is, John Brown BP-vezér és Alekszej Miller Gazprom-vezér között jöhet létre a jövő héten Moszkvában. Egy Gazprom-menedzser reménykedett, hogy Miller remélhetőleg meggyőzi Brownt: a Gazprom leányvállalat megfelelőbb vevő (mint a rivális pályázók) - írta a Vedomosztyi.

Az udmurtföldi olajcégre ajánlatot tett az immár a Gazpromhoz került (és hétfőn Gazprom Neftre átkeresztelt) Sibneft is, de jelezte, hogy csak 3 milliárd dollárt adna érte. A Mol az MTI megkeresésére csak annyit közölt, hogy az értékesítési folyamat még nem zárult le, és annak a Mol is részese.  • Tippek
  • Bankszámla