Egyhangú volt a legutóbbi kamatdöntés

MTI
2006.06.09. 15:57
A Monetáris Tanács (MT) május 22-én tartott legutóbbi kamatdöntő ülésén a 13 jelenlévő ismét egyhangúan döntött a kamat változatlanul hagyása mellett - áll az MT ülésének rövidített jegyzőkönyvében, amelyet pénteken tett közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A döntés nyomán a jegybanki alapkamat 6 százalék maradt, ez a kamatszint tavaly szeptember 20-tól van érvényben. 2005-ben az év elején 9,50 százalék volt a jegybanki alapkamat, amelyet kilenc egymást követő alkalommal csökkentett a Monetáris Tanács.

A testület június 19-én tárgyalja ismét a kamatok kérdését, a piacon többségben van az a vélemény, hogy júniusban a nemzetközi piacokon emelkedő kamatszint ellenére a magyar alapkamat nem változik, később azonban nem kizárt a kamatemelés.

A jegyzőkönyv szerint a makrogazdasági és pénzügyi helyzet, áttekintése, valamint az inflációs jelentés megvitatása után javaslat ezúttal is csak a 6 százalékos kamatszint tartására hangzott el, csakúgy, mint az előző, április 24-én tartott kamatdöntő ülésen. A tanács tagjai eltérően értékelték az inflációs folyamatokat. Többek szerint az inflációs kockázatok megnövekedtek, az olaj és a nyersanyagárak gyors emelkedése globális inflációs kockázatot hordoz. A minimálbér-emelés hatása az általános bérszínvonalra a korábban vártnál nagyobb lehet, ennek inflációs kockázatát tovább növeli az élénk ipari konjunktúra - állapítja meg a jegyzőkönyv, hozzátéve, hogy mindezekhez a tényezőkhöz hónapok óta a korábbiaknál gyengébb árfolyam párosul. További kockázatot jelent, hogy az európai jegybank és a Fed kamatemelési ciklusban van, ami a nemzetközi befektetők kockázatvállalási hajlandóságának csökkenését valószínűsíti a jövőben. Ezek a tényezők a kamatemelés szükségességének irányába mutatnak, és annak késlekedése előbb-utóbb a monetáris politika hitelességének rovására megy.

Voltak olyan vélemények is, hogy nincs egyértelmű inflációs nyomás, és az alapvető inflációs folyamatok az utóbbi évtizedekben nem tapasztalt, gyakorlatilag az árstabilitásnak megfelelő környezetről tanúskodnak. Különösen jó jelnek tekintették, hogy a szolgáltatások inflációja idén jelentősen mérséklődött, és a lakosság inflációs várakozásai is történelmi mélypontra kerültek.

Abban egyetértettek a tanács tagjai, hogy az új kormány még nem ismert kiigazító intézkedései gyökeresen megváltoztathatják az inflációs jelentésben kialakított képet és a forint kockázati megítélésére is jelentős befolyást gyakorolhatnak.  • Hírek
  • Támogatások