Élre törtek az osztrák részvényvásárlók

MTI
2006.06.13. 09:58

Tavaly az osztrák befektetők részvényvásárlásai a bukaresti értéktőzsdén felülmúlták az amerikai befektetőkéit, írta a Ziarul Financiar című gazdasági napilap kedden. Az osztrák befektetők 144,6 millió euróért vettek részvényt a román tőkepiacon, ez az összes ottani befektetésnek a 20 százaléka volt.

Az osztrák befektetők 2004-ben még a hatodik helyen voltak a külföldi porfólió-befektetők rangsorában, 16,6 millió eurós részvényvásárlással, míg az amerikai befektetők 66,2 millió eurót költöttek, az összes akkori külföldi részvénybefektetésnek a 25 százalékát. Tavaly az amerikaiak már 100 millió eurót fektettek román részvényekbe.

Az osztrák befektetők érdeklődését a román részvények iránt a Banca Comerciala Romana (BCR) takarékpénztár privatizálása keltette fel, amelyet az osztrák Erste Bank nyert meg. Jelenleg osztrák befektetők a román bankrendszer 38 százalékát, az olajipar 40 százalékát birtokolják, az ingatlanüzletbe és a faiparban szinte egyeduralkodó szerepre tettek szert.  • Hírek
  • Támogatások