Növelheti az ÁPV Rt. az üzleti befektetésit

MTI
2006.06.14. 15:35
A költségvetési törvény módosításáról szóló javaslat szerint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) az eredeti 10,5 milliárd forint helyett 94,449 milliárd forintot fordíthat az idén üzleti célú befektetésre azok között a kiadások között, amelyek nem érintik a kormányzati szektor hiányát. Egy másik törvényjavaslatban pedig módosítják a privatizációs törvényt, lehetővé téve az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) részleges privatizációját.

A parlamentnek benyújtott törvénymódosító javaslatból kiderül az is, hogy a privatizációs szervezet a tartalékok feltöltését 10 milliárd forinttal 20 milliárd forintra emelheti.

A költségvetési törvény erre az évre a privatizációval és vagyonkezeléssel összefüggő kiadásokra, valamint a tartalékfeltöltésre 51,985 milliárd forintot irányzott elő, a javaslat pedig ezen a címen 147,577 milliárd forintot tartalmaz. A költségvetési törvény alapján az ÁPV Rt. a kiadásain felüli összeget köteles befizetni a központi költségvetésbe.

Az idén a privatizációs szervezet 230 milliárd forintot meghaladó privatizációs-, és 8,5 milliárd forint osztalékbevétellel számolt. A bevételek már májusban teljesültek, miután a Mol 238 milliárd forint összegben lehívta a 10 százalékra szóló vételi opcióját, öt milliárd forintért adták el a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt.-t és 3,23 milliárd forintot ajánlott a vevő egy állami tulajdonú kisebbségi portfolióért.

Az ÁAK a privatizációs törvényt módosító javaslat szerint 25 százalék plusz egy szavazat arányban marad tartós állami tulajdonban és a tulajdonosi jogokat a gazdasági és közlekedési miniszter gyakorolja. Ezzel összefüggésben javasolja a kormány a koncessziós törvény módosítását. A többségi állami tulajdonú társasságok a koncessziós törvény értelmében pályáztatás nélkül is végezhetnek koncessziós tevékenységet, de privatizáció esetén elveszítenék a koncessziós jogukat. Ezért a törvényjavaslat új pályázati konstrukciót vezet be: a koncessziós és a privatizációs pályázat összekapcsolásával a koncessziós- és a tulajdonosi jog egy kézbe kerül.  • Bérelnék
  • Bankszámla