Évi 6,1 milliárd euró a Natura 2000-re

MTI
2006.06.15. 14:01
Az európai védett területeket magában foglaló Natura 2000 hálózat fenntartására évente 6,1 milliárd eurót biztosít közvetlenül az Európai Unió - jelentette be az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának képviselője csütörtökön Felsőtárkányban.

Ugyanakkor ez az összeg nem elkülönülten kezelendő, hanem a közös agrár, halászati és természetvédelmi politikát finanszírozó keret forrásaival kiegészülve - közölte Demeter András a Natura 2000 program finanszírozásáról rendezett tanácskozáson.

Ez utóbbira 2007 és 2013 közötti költségvetéséből 371,3 milliárd euró áll rendelkezésre, ami a közös büdzsé 43 százaléka - tette hozzá. Mint elmondta: a Natura 2000 hálózathoz, mintegy 25 ezer terület tartozik és ezek együttesen a 25 tagállam területének 20 százalékát fedik le.

Az Európai Uniónak az a célja, hogy ezeken a területeken olyan fenntartható gazdálkodás történjék, ami figyelembe veszi a természeti értékeket, megőrzi a természet biológiai sokféleségét a növény és állatvédelmen keresztül. Mindennek megvalósításához az Európai Unió kompenzációt nyújt a gazdálkodók számára - mondta Demeter András.

Ez utóbbi kapcsán Németh Anikó az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának munkatársa hangsúlyozta, hogy a közösség 2007 és 2013 közötti finanszírozási időszakában a biológiai sokféleség megőrzése érdekében pluszfeladatokat vállaló gazdálkodók hektáronkénti támogatásban részesülnek.

Ez növénytermesztési területek esetében a gazdálkodás kialakításának idején maximum 500 euró hektáronként, ezt követően a gazdálkodás fenntartására pedig 200 eurónyi kompenzációt kaphatnak a termelők hektáronként. Ugyanez az összeg erdőművelés esetében, hektáronként minimum 40, maximum 200 euró. Ugyanakkor a termelés kiesés kompenzálására további forrásokat biztosít a közösség.

Hozzátette, hogy Magyarországon a Natura 2000 hálózathoz tartozó területek végleges kijelölése még nem történt meg, ezért ennek alapján ez idáig nem kaptak kompenzációt a magyar termelők.

Magyar Gábor a Természetvédelmi Hivatal képviselője az MTI-nek elmondta, hogy a hálózat kijelölése és az ehhez kapcsolódó jogszabályalkotás gőzerővel folyik. A tervek szerint az ország területének 20,6 százaléka tartozik majd az Uniós védett területek sorába.