Növekszik a faktoring pénzügyi szerepe

MTI
2006.06.15. 16:03
Növekszik a faktoring gazdasági és pénzügyi szerepe. Ezt jelzi, hogy tavaly több mint 40 százalékkal emelkedett a magyarországi faktorált állomány, amely meghaladta a 477 milliárd forintot - mondta a Magyar Faktoring Szövetség képviseletében Kovács Judit a csütörtöki sajtótájékoztatón Győrött.

Tájékoztatása szerint ez a pénzügyi szolgáltatás megoldást kínál a kevésbé likvid kis- és középvállalatoknak versenyképességük fenntartására. A faktor cégek ugyanis azokat az érvényes követeléseket vásárolják meg, amelyeknél az elnyújtott fizetés a vállalkozások zavartalan működését akadályozná. A faktor megvásárolja ügyfele számlakövetelését, így a vállalkozó azonnal készpénzhez jut. Emellett a faktor vállalja a kintlévőségek pontos nyilvántartását, s ez jelentős könnyebbséget jelent a kis- és középvállalkozóknak.

A faktoring forgalom Magyarországon a GDP közel két százaléka, míg Nyugat-Európában 15-20 százalék között mozog. Magyarországon mintegy háromezer cég faktoráltat, ez csekély hányad a 800 ezer hazai vállalkozáshoz képest. A faktoring tevékenység a kereskedelemben a legintenzívebb, ez a szektor a teljes magyarországi faktori piac közel 32 százalékát fedi le. Egyre többen élnek ezzel a pénzügyi szolgáltatással az iparban és növekszik az érdeklődés az építőiparban is. A faktorcégek nagy lehetőségeket látnak a mezőgazdaságban, amelynek részesedése jelenleg mindössze négy százalékos a faktoring piacon. A piac bővülése mögött egyrészt a körbetartozási verseny, másrészt a kis- és középvállalkozások tőkehiánya áll.

A faktoring drágább a banki hitelnél, előnye viszont, hogy az üzletről rövidebb idő alatt döntés születik, így az átfutás gyorsabb. A Hitelgarancia Zrt. képviseletében Kiss Katalin a sajtótájékoztatón elmondta: tevékenységükkel a biztosítéki hátteret erősítik, s a faktorcégek kockázatát csökkentik. Húsz faktorcéggel van kapcsolatuk, s meghaladja a félmilliárd forintot a garanciavállalásuk.

Az április végén újraindított Lánchíd faktoring programról Kiss Katalin közölte: a gazdasági tárca 3 százalékos kamattámogatást nyújt maximum ötmillió forintig minden, a programhoz csatlakozó kis- és középvállalkozás számára. A faktorcég csak a kamattámogatáson felüli kamatkövetelést érvényesíti a programban résztvevő vállalkozókkal szemben.