A TriGránit aláírta a szerződést a szerbiai vasúttársasággal

MTI
2006.06.15. 16:27
A TriGránit Fejlesztési Rt. aláírta a szerbiai vasúttársasággal az új belgrádi vasútállomás befejezéséről és a reá épülő kereskedelmi terület kialakításáról szóló megállapodást. A belgrádi sajtó szerint a márciusban megnyert, úgynevezett "Prokop" pályázathoz illeszkedő dokumentumot Tod Cowan, a TriGránit ciprusi vezérigazgatója és Milanko Sarancic, a szerbiai állami vasúttársaság igazgatója írta al.

A megállapodás értelmében a TriGránit befejezi az 1996 óta nagyobb megszakításokkal épülő új vasútállomást, és ezért csaknem 180 ezer négyzetméter terület beépítésére szerez jogot. Ebből 70 ezer négyzetméter kereskedelmi és szórakoztató bérleményt a vasúti terület fölött, 10 ezer négyzetmétert az állomás területén alakít ki. A beruházás 150-200 millió eurós költséggel jár, és 2008 végére fejeződik be.

Tod Cowan reményei szerint a végleges szerződést szeptemberben írják alá, ezután pedig a vállalat hozzáláthat Belgrádban a legnagyobb ilyen jellegű balkáni beruházás kivitelezéséhez. A beruházásba jobbára szerbiai vállalatok és munkavállalók kapcsolódnak be, a főbb kivitelezőket versenypályázaton választják ki

Milanko Sarancic rámutatott arra, hogy ez a beruházás csak az első fázisa egy nagyobb tervezetnek. Felépül egy új, a térség legmodernebb vasútállomása, a régi pedig elkerül Belgrád szívéből, a Száva partjáról. A második fázisban következik a TriGránit által épített épületkomplexum belső berendezése, az üzlethelyiségek bérbeadása, továbbá még közel 170 ezer négyzetméteres üzleti, illetve lakóterület kerül kialakításra, becslések szerint több mint egymilliárd dolláros ráfordítással. A harmadik fázisban következik a régi vasútállomás "elköltöztetése" révén felszabadult közel nyolcvan hektárnyi exkluzív belvárosi terület elrendezése.