Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kóka bemutatta az új GKM vezetőket

MTI
2006.06.20. 16:29
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter bemutatta kedden Budapesten sajtótájékoztatón a tárca új felsővezetését, amely július 1-jével kezdi meg munkáját. Kóka János szerint a jövő héten jelentik be az új gázár-kompenzációs rendszert.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium infrastruktúra szakállamtitkára Felsmann Balázs lett, aki korábban a minisztérium vagyongazdálkodási főosztályvezetője volt. Balogh András, a Magyar Telekom korábbi központi stratégiai igazgatója lett a nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakállamtitkára, míg a gazdaságfejlesztési szakállamtitkárságot Egyed Géza vezeti majd, aki korábban az EU fejlesztési alapokért felelős helyettes államtitkárként dolgozott a tárcánál. A miniszter helyettese a GKM államtitkára, Garamhegyi Ábel, ő korábban a minisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára volt.

A miniszter elmondta: az struktúrában 3+1 szakállamtitkár és 25 főosztály működik. A főosztályok vezetőit pályázaton választják ki.

A gazdasági főigazgatóságot vezető szakállamtitkár Mészárosné Peredy Gabriella lett, aki korábban az IT Információs Társadalom Kht. gazdasági vezetője volt. Csepeli György egyetemi tanár, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium korábbi politikai államtitkára közpolitikai igazgató lett a GKM-ben. A kabinet főnök személye nem változott, Kákosy Csaba maradt. A stratégiai és kommunikációs igazgató pedig továbbra is Merényi Miklós.

Kóka János elmondta: céljuk, hogy javítsák a minisztériumnál a közszolgáltatás minőségét az üzleti szféra érdekeit képviselve. Nem a támogatások dúsításával, hanem a közszolgáltatás minőségének javításával kívánnak jobb pozíciót elérni a befektetőkért folyó versenyben - tette hozzá.

A minisztérium három stratégiai területre fókuszál, így a vasúti reformra, ami együtt jár a tömegközlekedés összehangolásával, az energiapolitikára, valamint a tudásgazdaságra. Kóka János hangsúlyozta, hogy céljuk az üzleti környezet dinamizálása. A miniszter közölte, hogy a jelenlegi 800 fős tárcánál a jövő év elejére 25 százalékos, másfél év múlva pedig további 50 százalékos létszámleépítést tervez.