Új hitelt vezet be az Erste

MTI
2006.06.26. 13:54
Új, lombard típusú hitelt vezetett be 2006. június 12-től az Erste Bank Hungary Nyrt; a svájci frank alapú hitel fedezetéül az önkéntes nyugdíjpénztári számlán elhelyezett megtakarítás szolgál.

Az Erste Bank közleménye szerint az új termék lényegében egy szabad felhasználású, deviza alapú hitel, amelynél nem kell külön hitelcélt megjelölni. A hitelt aktív és nyugdíjas korú személyek egyaránt igényelhetik, a munkavállaló korúaknál azonban feltétel, hogy legalább 10 éve önkéntes nyugdíjpénztári tagok legyenek.

Az új hitel bevezetésétől azt remélik, hogy a lombard hitelek iránti kereslet is megélénkül, és a pénzintézet tovább növelheti jelenleg 5 százalék körüli részesedését a fogyasztási hitelek piacán.

A közlemény szerint a fogyasztási hiteleken belül a lombard, azaz értékpapír fedezet mellett nyújtott hitelek piaca kissé stagnáló képet mutatott az utóbbi időben. Ennek oka, hogy eddig csak személyi kölcsönt lehetett a kedvezőbb havi részletű, deviza alapú konstrukciók keretében igényelni, folyószámla- és lombardhitelt nem.

A személyi kölcsönök szerződésszámát tekintve az Erste Bank 2005 hasonló időszakához viszonyítva közel 40 százalékkal több hitelt folyósított 2006 júniusáig. A folyósított összeget tekintve 50 százalékos a növekedés.

A hitelt a bank azon ügyfeleinek ajánlja, akik jelentős nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkeznek és sürgősen szükségük lenne készpénzre. A megoldás előnye, hogy a hitel felvétele mellett az új befizetések után továbbra is igénybe vehető a nyugdíjpénztári megtakarításra járó 30 százalékos adókedvezmény.

A választható kölcsönösszeg legalább 100 ezer forint, legfeljebb pedig az önkéntes nyugdíjpénztári számlán levő megtakarítás (tőke+hozam) felének a 90 százaléka. A futamidő minimálisan 12, maximálisan 60 hónap. A kamat évi 8 százalék, a teljes hiteldíj mutató(THM) 9,35-16,76 százalék. Az Erste Bank sem kezelési költséget, sem hitelbírálati díjat, sem folyósítási jutalékot, sem pedig külön számlavezetési díjat nem számít fel e hitelfajtánál.