Már Moszkva a legdrágább város

MTI
2006.06.26. 14:47
Évekig Tokió volt a világ legdrágább városa, de ez évre átvette a címet az orosz főváros. A Mercer Consulting nemzetközi tanácsadó szervezet tette közzé most számításait, Moszkva a megelőző évi 4. helyről rukkolt az élre. Több mint kétszáz különböző áru és szolgáltatás ára alapján számolt a Mercer, összesen 144 városban.

Tokiónál már a szervezet megélhetési számításai szerint Szöul, a dél-koreai főváros is drágább, elsősorban a jen árfolyamának csökkenése miatt. Minden esetre a világranglista 6. helyén is japán város, Osaka található, míg a második legdrágább európai város London, megelőzve Genfet.

Az amerikai városok drágasági listáját New York vezeti, egyben a világranglista 10. helyét foglalva el társbérletben a norvégiai Oslóval. Latin-Amerika nagyvárosai közül Sao Paulo (a lista 34. helyezettje) és Rio de Janeiro drágább a többinél, Kelet-Európából Prága (az 50. helyen) és Budapest (65. hely) áll a mezőny közepe táján, visszaesve 2005-höz képest, köszönhetően annak, hogy nemzeti pénzük értéke csökkent a dollárhoz képest.

A Mercer dollárárakat hasonlít össze és New Yorkot tekintette számításaihoz alapnak, ehhez képest drágább kilenc nagyváros és olcsóbb a többi. Elsősorban a paraguayi Asuncion, mint a világ legolcsóbb fővárosa, de nem kerül sokkal többe az élet a zimbabwei Harareban. Viszonylag olcsó Manila, Buenos Aires és az uruguayi Montevideo is.