Németország - viszonylag gyorsan nőtt a foglalkoztatás májusban

MTI
2006.06.29. 09:47
Németországban májusban, szezonális kiigazítás nélkül - azaz ténylegesen 163 ezerrel 38,659 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban csütörtökön, a Nemzetközi Munkaügyi szervezet (ILO) szabványa szerint számolva. Áprilisban 136 ezerrel, tavaly májusban 106 ezerrel nőtt az állásban lévők száma. Szezonális kiigazítással májusban 43 ezerrel 38,725 millióra emelkedett a foglalkoztatottak száma. Ugyanígy számolva áprilisban 18 ezres volt a többlet, tavaly májusban 8 ezres a fogyatkozás. Májusban a leggyorsabban nőtt a foglalkoztatás tavaly szeptember óta, jelezve a gazdasági növekedés folytatódó javulását. A munkanélküliséggel és a jövedelmi helyzettel egybevetve azonban a fejlődés nem egyértelműen pozitív a lakossági fogyasztás, vagyis a gazdasági növekedés sokoldalúbb támogatása számára.

Németországban májusban 255 ezerrel 4,535 millióra fogyatkozott a munkanélküliek száma, a munkanélküliség aránya 10,8 százalékra csökkent az áprilisi 11,5 százalékról. Tavaly februárban a második világháború utáni rekordon - egyes számítások szerint az 1930-as évek eleje óta nem látott szinten - volt a munkanélküliek száma, 5,216 millió állástalant tartottak nyilván, az arány 12,6 százalékos volt. Most májusban szezonális kiigazítással 93 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma Németországban, 4,596 millióra. A kiigazítással számított arány 11,0 százalékra csökkent az áprilisi 11,3 százalékról. A teljes szám a politikai küzdelmek résztvevőit, a szezonálisan kiigazított szám a gazdaságelemzőket tájékoztatja a helyzetről.

A foglalkoztatás tehát jóval lassabban nő, mint amennyire a munkanélküliség - ezek szerint látszólag - csökken; a munkanélküliek jelentős része az idő múlásával kikerül a statisztikából és a támogatottak köréből.