Valér
-1 °C
0 °C

Lezárták a BASF-Degussa egyesülést

MTI
2006.07.03. 11:00
Július elsején a BASF befejezte a düsseldorfi székhelyű Degussa AG finomvegyészeti művek építőipari vegyészeti üzletágának felvásárlását. A vételár madjnem 2,2 milliárd euró volt, a tranzakció összesen 2,7 milliárd eurójába került a BASF-nek. A Degussa e részlegének mintegy 50 országban vannak üzemei, tovább a németországi Trostbergben kutatási és fejlesztési központja. Magyarországon, a 36 főt foglalkoztató Degussa Építőkémia Hungária Kft.-t érinti a felvásárlás.

A BASF Hungária Kft. a BASF AG leányvállalataként 1991 óta önálló kereskedelmi vállalatként működik, jelenleg 70 munkatárssal. A cégcsoport másik hazai érdekeltsége, a solymári Elastogran Kemipur Poliuretán System Kft. termelő tevékenységet is folytat. A BASF magyarországi tevékenységeiből 129 millió eurós bevétel származott tavaly.

Az első negyedévben a Degussa adózott eredménye 129 millió euróra nőtt a tavalyi utolsó negyedévi 51 millió euróról. A forgalom 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2,7 milliárd euróra emelkedett. Az üzemi eredmény 26 százalékkal, 219 millió euróra gyarapodott. A javulást a növekvő kereslettel, a jobb létesítmény-kihasználással és áremelésekkel magyarázták.

A Degussa 491 millió eurós adót utáni veszteséget szenvedett tavaly, a finomvegyészeti tevékenység őszi értékcsökkentése miatt, amit a gyenge üzletmenet tett szükségessé. 2004-ben 298 eurós eredménye volt adó után. Az első félévben már csökkent a Degussa adózott eredménye, 12 százalékkal a 2004-es első félévhez képest, de az évet igazán a harmadik negyedév rontotta le, 710 millió eurós adó után veszteséggel, a nagy-britanniai finomvegyészeti tevékenység értékleírásai miatt. A forgalom minden negyedévben nőtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!