Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gráf duplázná a zöldség-gyümölcs termelést

MTI
2006.07.03. 16:14
A zöldség- és gyümölcs ágazat a következő fejlesztési ciklus egyik kiemelt területe lesz, tíz év alatt meg akarjuk duplázni a fólia- és üvegház felületet - jelentette ki Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn Mórahalmon. A termelés felfutatása mellett az ehhez kapcsolódó logisztikai rendszer kiépítésére is szükség van - mutatott rá a miniszter egy agrár- és vidékfejlesztési konferencián tartott előadásán. Az erők koncentrálására, a termelői értékesítő szervezetek (tész) együttműködésére van szükség. Meg kell teremteni a tész-ek együttműködésének szervezeti kereteit, hogy szakmailag egységes termelést folytatva, a piaci kapcsolatokat pontosan fölmérve, nagy árutömeggel tudjanak megjelenni - hangsúlyozta a politikus.

A zöldség- és gyümölcs ágazat alulfinanszírozott, ez azonban uniós jelenség. Az ágazat állítja elő a teljes agrártermelés 16 százalékát, míg a támogatásokból csupán 4 százalékkal részesedik - közölte a szaktárca vezetője. A 2007-2013-as uniós ciklusban komoly támogatási források állnak rendelkezésre az ágazat számára, elsősorban a tész-eken keresztül. Az ezeket elosztó pályázatok feltételeit a szakma fogja meghatározni - tudatta Gráf József. A következő időszakban a zöldség- és gyümölcs termesztőknek a támogatás, a beruházásokhoz nyújtott segítség nem alanyi jogon fog járni, ezeket komoly szakmai feltételekhez kell kötni - jelentette ki a miniszter.