Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megjelent a gázárrendelet

MTI
2006.07.04. 12:35

A fogyasztás mennyiségétől függő gázártámogatásról tett közzé rendeletet a gazdasági és közlekedési miniszter a Magyar Közlöny legújabb számában. Augusztus 1-jétől az évi háromezer köbméternél többet fogyasztók már nem kapnak támogatást, míg gyakorlatilag változatlan támogatás jár az évi 1500-3000 köbmétert fogyasztóknak.

A rendszerből kikerült az évi háromezer köbméternél többet fogyasztók támogatása. A kisfogyasztó háztartások továbbra is két kategóriát alkotnak, az alsó 1500 köbméterig tart, míg a második sáv az 1500-3000 köbméter közti. Az 1500 köbméteres fogyasztásig tartó alsó sávban a mérőórával rendelkező vezetékes földgázfogyasztók eddig 25,43 forint támogatást kaptak köbméterenként. Augusztustól ez 35,80 forintra emelkedik. Az 1500-3000 köbméter közti sávban a köbméterenkénti támogatás 20,43 forintról 20,60 forintra nő, vagyis elhanyagolható.

A háztartási célú hő- és távhőtermelők továbbra is aszerint kapják a támogatást, hogy mennyi gázt fogyasztanak óránként. Például az 500 köbméter óránkénti fogyasztás felett eddig 28,70 forint támogatás járt köbméterenként. Az új összeg viszont 40,73 forint lesz. A támogatást a szolgáltató vonja le a számla összegéből. Továbbra is hatályban marad a rendelet ama szabálya, amely szerint a jogtalanul igénybe vett támogatást az azért felelős szolgáltatónak vagy fogyasztónak kell visszafizetnie, mégpedig a jegybanki alapkamat kétszeresének (jelenleg 12,5 százalék) megfelelő kamattal.