Jenő
-3 °C
6 °C

Bolgár és román euró után jön a magyar

MTI
2006.07.04. 12:41

A Standard & Poor's továbbra is úgy tartja, hogy a magyar kormány költségvetési csomagjában túlsúlyos a bevételi oldal a kiadáscsökkentés rovására, mondta kedden Londonban a világ legnagyobb hitelminősítőjének illetékes igazgatója. Az S&P szerint valószínűleg Bulgária és Románia is előbb lesz az euróövezet tagja, mint Magyarország.

A cég által az európai szuverén besorolások távlati kilátásairól a londoni Cityben tartott keddi szemináriumon elhangzott, hogy a Standard & Poor's változatlanul 2014-et tartja Magyarország legvalószínűbb euróövezeti csatlakozási időpontjának. A rendezvényen közzétett előrejelzés szerint Bulgária 2010-2011-ben, Románia 2012-ben "vagy később" csatlakozhat az euróövezethez.

Kai Stukenbrock, a hitelminősítő területi igazgatója azt mondta: félreértés, hogy az S&P azért minősítette vissza Magyarországot a költségvetési csomag ismertetése után, mert nem hisz annak végrehajtásában. A cég biztos abban, hogy a magyar kormány a csomag jelentős részét végrehajtja - az igazgató a térség leginkább reformorientált kormányának nevezte az újjáválasztott magyar koalíciót -, azonban úgy tartja, hogy mivel a közfinanszírozási helyzet a korábban ismerthez képest nagyobb mértékben romlott az év eleje óta, mint a csomagban szereplő kiigazítás mértéke, az intézkedéstervezet nettó hatása negatív, mondta Stukenbrock.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?