Bokros visszafogná a kiadásokat

MTI
2006.07.07. 13:28

Bokros Lajos figyelemre méltó kísérletnek tartja a Magyarország pénzügyi és gazdasági helyzetének stabilizálására irányuló megszorító intézkedéseket, de a volt pénzügyminiszter nagyobb hangsúlyt fektetne a kiadások csökkentésére a kormány által beharangozott programban.

Bokros a Kishegyesen zajló V. Vajdasági Szabadegyetemen tartott előadásában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány által bejelentett intézkedések mértékükben elég jelentősek. Amennyiben az intézkedések nagy részét elfogadja a parlament, az államháztartási hiány az idén nem lesz két számjegyű, a prognosztizált 10,5 helyett 8 százalék körüli lesz, de még mindig nagyobb a tervezett 6,1 százaléknál.

A volt pénzügyminiszter rámutatott arra, nem lehet tudni, mit tartogat még a kormány a "tarsolyában". Megjegyezte: nem igazán felel meg az ízlésének az, hogy a kormány "darabokban" mondja meg, mit fog tenni. Szerinte tisztességesebb lenne megmondani azt, hogy "igenis, fog fájni, és azt is, hogy ezt mit jelent konkrétan".

Bokros szerint arról érdemes beszélni, hogy amennyiben a bejelentett intézkedések mértékükben elegendőek, akkor szerkezetükben is megfelelőek-e. Egyetért az elemzőkkel, akik szerint jobb lett volna többet "vágni" a kiadási oldalon. Rámutatott arra, hogy a magyar költségvetés "mérete" így is nagyon nagy, ami ugyancsak növekedést gátló tényezőként lép fel.