Kitüntettek hét pénzügyőrt

MTI
2006.07.07. 13:31

Veres János pénzügyminiszter két pénzügyőr századost őrnaggyá léptetett elő, öt vámnyomozót pénzjutalomban részesített egy közelmúltban felderített, mintegy 3,84 milliárd forint értékű adócsalás ügyével kapcsolatban. Veres János az elismerések átadása előtt elmondta: ez az eset is választ adott arra a kérdésre, hogy jó-e, ha egy helyen, a vám- és pénzügyőrségnél összpontosul az adókkal és járulékokkal összefüggésben elkövetett bűncselekmények nyomozati jogköre.

"Már az országgyűlés előtt van az a törvénymódosítási javaslat, ami a rendőrségtől a pénzügyőrséghez helyezi át az adókkal és járulékokkal elkövetett bűncselekmények nyomozati munkáját, mivel az elmúlt évek nagy értékű felderítései is bizonyították, hogy a vámnyomozók alkalmasak e feladatok ellátására" - emelte ki a pénzügyminiszter.

Veres János utalt arra, hogy a végéhez közeledik egy hasonló nagyságrendű másik adócsalás felderítése is, amiről hamarosan tájékoztatják a közvéleményt.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője az MTI-nek elmondta, 2006. május 9-én a magyar és szlovák pénzügyőrök féléves nyomozás után egy 2005 januárja óta működő kínai árukat csempésző nemzetközi bandán ütöttek rajta, amelynek során Magyarországon 14 embert őrizetbe vettek.